София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов: Изпълнили сме техническите критерий за Шенген

Българска делегация се срещна с председателя на френския парламент

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членовете на комисията Димитър Лазаров, Мустафа Карадайъ и Филип Попов се срещнаха днес в Париж с председателя на Групата за проучване по въпросите на сигурността във френското Национално събрание Жан-Мишел Фоверг, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Българската делегация запозна Жан-Мишел Фоверг със законодателните инициативи в сектор "Сигурност" в България, както и с усилията на страната ни за опазване на външната граница на ЕС. "С изградения капацитет и придобития през годините опит, България гарантира охраната и контрола на границите си и е изпълнила всички технически критерии за присъединяване към Шенген", отбелязаха българските делегати.

На свой ред Фоверг изрази подкрепа за усилията на България за присъединяването й към Шенгенското пространство, като подчерта признателността на френската страна за ефективността на България при опазването на външната граница на ЕС.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че е нужно все по-интензивно парламентарно сътрудничество по темите от сектор „Сигурност", като подчертаха отличната съвместна работа и обмен на опит между правоприлагащите служби на България и Франция.