София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов: Кодът в Бургас трябваше да е червен

Скъсаните язовирни стени не са причина за бедствието, смята той

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Метеорологичните условия са предпоставка за възникване на подобни бедствия, а подаденият код е беше жълт. Но виждате, това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код”, каза за Нова телевизия Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ. Той изтъкна, че не само в България, а в целия свят, действията, които предприемат властите, са на база метеорологичната прогноза.

„За скъсаните микростени, отокът на водата не е към тези засегнати места. Което означава, че спуканите микростени не са предизвикали това бедствено състояние на засегнатите места”, заяви Цветанов.

По повод отказът на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево да летят, той смята, че това не е направено с умисъл. Те са взели решение, според преценка за подготовката си, на което имат право според подзаконови актове.

„Трябва да има диалог с летателния състав. Не трябва да отиваме в тази крайност да има напрежение. Не можем да вменяваме вина, ако нямаме достатъчно доказателства за тези действия на пилотите“, посочи Цветанов.

„Това се счита като прецедент за последните 20 години. ‘91-92 година е имало подобни случаи, в които пилотите не са изпълнили тренировъчни полети“, допълни той и припомни, че от над 16 години се говори за купуването на нови самолети за целите на авиацията.