София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов: Парламентът работи прозрачно

Той подчерта, че България се движи в правилна посока

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Изминалата сесия протече на фона на усилията на управляващото мнозинството да работи като стабилен фактор на Балканите. Подготвяхме се сериозно за Българското председателство на Съвета на ЕС и сега с удовлетворение наблюдаваме положителните реакции европейските ни партньори. България се оказа като основен и отговорен  благонадежден партньор“, това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна, обръщайки се към президента Румен Радев. „Прожекторите са включени, господин Президент, наложително е да се опитате да видите видимото, че България се движи в правилната посока“, подчерта Цветанов.

По думите му предизвикателство през следващите месеци е срещата на върха на държавите членки на ЕС и Западните Балкани, която ще се проведе на 17 май в НДК.

„Диалогът между ЕС и Балканите придоби нови и оперативни измерения. Длъжни сме по-успешно да отстояваме интересите си. Отстояваме на конфликтите и правим всичко възможно да има диалог. Най-големият успех на европредседателството е проведената среща между ЕС и Турция във Варна. Тя разчупи ледовете, след Варна тонът се смекчи, седнахме на масата на преговорите. Друг успех е, че бяха приети процедурните правила за парламентарен контрол върху дейността на Европол от националните европарламенти", подчерта Цветанов.

Той отбеляза, че създаването на условия за икономическо развитие и просперитет на българите остава първостепенна задача на правителството и на управляващото мнозинство. По думите му, за последните 9 години безработицата в момента е най-ниска.

„Увеличихме с 25% заплатите на учителите, вярвайки, че това ще допринесе за тяхната мотивация и подоготвка. В Бюджет 2018 са предвидени повече от половин млрд. лева, за да подобрим образованието", подчерта Цветанов.

По думите му близо 624 млн. лева ще се реализират в Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, което ще допринесе за подобряване на образователната инфраструктура и ще обхване 416 училища и 13 висши учебни заведения.

1065 многофамилни жилища са санирани по Националната програма за енергийна ефективност, отчете Цветан Цветанов и допълни, че в сферата на здравеопазването се работи по проект за модернизация на Спешната помощ.

Той бе категоричен, че българският парламент работи прозрачно.