София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов: Правим възможно най-модерното здравеопазване

Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни. В диалог можем да решим проблема във всеки конкретен случай”, обяви пред NOVA TV председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той съобщи, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече.

„Общият бюджет за НЗОК ще е 3 милиарда и 800 милиона лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4 милиарда и 700 милиона лева”, заяви Цветанов. По думите му 300 милиона отиват за онкоболните, а 70% от парите са за иновативни лекарства.

Той добави, че дебатът в пленарна зала за мораториума върху новите лекарства е бил „безсмислен”, а в момента се прави възможно най-модерното здравеопазване.

Председателят на ПП на ГЕРБ заяви, че екипът в здравното министерство има амбицията да намали източването на Здравната каса.  

Относно строителството на втори кабинков лифт в Банско, Цветанов каза: „Има единна позиция, че втори лифт на Банско трябва да се прави, а решението ще стане ясно на 28 декември".