София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов се срещна с конгресмен Майкъл Маккол

Председателят на ПГ на ГЕРБ е на визита в САЩ

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна във Вашингтон с председателя на Комисията по вътрешна сигурност в Конгреса на САЩ Майкъл Маккол, който е сред водещите конгресмени на Републиканската партия, формиращ политиката на Конгреса и САЩ в областта на правоохраната.

По време на разговора Цветанов запознаконгресмен Маккол с резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност в Конгреса на САЩ проявиспециален интерес към темата заЗападните Балкани. По думите му те саключов елемент от сигурността наЕвропа и са изключително важни затрансатлантическите отношения. В тазивръзка беше обсъдена регионалнатаполитическа обстановка в навечериетона предстоящата среща на НАТО вБрюксел. Беше изразена взаимна тревогаот асиметричните заплахи преддържавите от региона, както и от общата нестабилност вБлизкия Изток и Северна Африка.

В краяна срещата Цветан Цветанов подари на конгресменаплакет на Народното събрание и вкачеството си на председател наКомисията по вътрешна сигурност иобществен ред отправи покана към Майкъл Маккол да посети България вудобно за него време през 2019 г.

Утре срещите на Цветанов продължават в рамките на8-та годишнаконференция на Трансатлантическитемозъчни тръстове. Срещата ще се проведев сградата на института “Хъдсън” -водещ консервативен мозъчен тръст,основан през 1961 г., във Вашингтон.