София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов участва в конференция на мозъчните тръстове

Форумът се провежда във Вашингтон

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва в Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове. Форумът традиционно се провежда във Вашингтон, където Цветанов е на едноседмично работно посещение. В събитието участват ръководители на мозъчни тръстове, висши партийни лидери и депутати от ЕНП в Европейския парламент. На конференцията се обсъждат актуални въпроси на двустранните отношения САЩ – ЕС и се формират стратегии за развитието им.

В рамките на форума Цветан Цветанов проведе среща с президента на Центъра за европейски изследвания “Вилфрид Мартенс” и бивш министър-председател на Словакия Микулаш Дзуринда. Двамата обсъдиха актуалната политическа обстановка в Европа и различни аспекти на трансатлантическите отношения. Те изразиха общо мнение, че заплахите пред демократичните общества са реални, но не са непреодолими и затова са важни добрата съюзна солидарност и надеждните отношения между САЩ и Европа. Като най-голяма заплаха пред Стария континент в момента Цветанов и  Дзуринда определиха имиграционния натиск и разнобоя между европейските държави в областта на имиграционната политика.

Цветанов се срещна и с Крейг Кенеди, който е старши ръководител в института “Хъдсън” и президент на фонда “Маршал” в продължение на 18 години. „Въпреки някои трудности, северноатлантическата идея е силна, жизнена и перспективна. С обединени усилия може да бъде преодоляна всяка трудност по пътя“, подчертаха Цветан Цветанов и Крейг Кенеди.

Председателят на ПГ на ГЕРБ проведе работна среща и с Лин Дафт, който доскоро бе председател на фондация “Америка за България”.

По време на разговора зам.-председателят на ГЕРБ изрази благодарността си към Лин Дафт за дългогодишната му дейност като председател на Борда на директорите на фондация “Америка за България”. Цветан Цветанов запозна Лин Дафт с резултатите от наскоро приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС. На свой ред доскорошният председател на фондация “Америка за България” изказа специална благодарност към председателя на ПГ на ГЕРБ за цялостната съвместна дейност през годините.