София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов зае твърда евроатлантическа позиция

Борисов е приел ролята на балансьор

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век”, това коментира пред журналисти в местността „Рупите“ председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Той е категоричен, че трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската.

По думите му подкрепа към Великобритания е подкрепа към развитите демократични общества. „От ПГ на ГЕРБ не допуснахме да влезем в тона на БСП. В петък те поискаха парламентът да излезе с обща декларация по случая „Скрипал“, но това щеше да е много грешен ход“, посочи Цветанов. „Затова ние се противопоставихме на това тяхно искане и на свой ред предложихме, ако се приема някаква обща позиция – нека тя да кореспондира изцяло с тази на европейските лидери“, заяви той.

По думите му БСП водят антиевропейска политика, която има за цел да изтика България извън евроатлантическата общност.

В същото време депутатът от БСП Стоян Мирчев коментира пред БНР, че в момента има разделение между премиерът Бойко Борисов и Цветан Цветанов. "Борисов осъзнава, че за него ще е пагубно, ако заеме солидарната позиция, която заема Цветанов, а именно крайната позиция, и то без никакви доказателства на този етап", коментира Мирчев. По думите му Борисов е приел ролята на балансьор по време на европредседателството - първо с Турция, а сега с Русия.

Радвам се, че Борисов се съгласи, защото бяхме подготвили декларация, която беше надполитическа и умерена, защитаваща българските национални интереси. ГЕРБ не се съгласиха с нея, но на практика премиерът Борисов се съгласи с нея", коментира депутатът от БСП.