София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

д-р Гълъбова: Убийството в Нови Искър е можело да бъде предотвратено

Mъжът, заклал семейството си, е бил болен от туберкулоза в последна фаза

5 годиниКрими 10 Боряна Райчева

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ в Нови Искър, където онзи ден се разигра кървавият екшън с четворното убийство, каза в ефира на Нова телевизия, че ако се бяха изпълнили няколко условия, касапницата е можело да бъде предотвратена.

Тя разкри, че 25-годишният убиец на семейството си не само е бил преглеждан по съмнения за психиатрично заболяване, без обаче да му бъде поставена диагноза, но е страдал и от туберкулоза в последна фаза. „Това е болест на крайната нищета“, подчерта д-р Гълъбова, като допълни, че тя е ниско заразна. Въпреки това младият мъж е трябвало да бъде настанен в болница.

Единственото болнично заведение обаче, което е и психиатрия, и клиника за лечение на туберкулоза, се намиралаов село Карвуна, много отдалечено от Нови Искър. „Явно са имали много проблеми, след като и майката е търсила помощ в социалните мрежи. Била е личен асистент на сина си. За мен това е големият проблем – когато има болни членове в семейството и то иска да се грижи и помага, не получава достатъчно подкрепа“, коментира психиатърът.

Според директора на държавната психиатрия в Нови Искър в България психично болните хора били стигматизирави и заклеймявани, вместо да се работи върху тези случаи. „Ако това семейство беше срещнало разбиране и подкрепа, ако бяха задействани процедурите, ако на близките беше обяснено, че няма нищо страшно да се работи с болния, каза още д-р Гълъбова.

Тя смята още, че трагедията е щяла да бъде предотвратено, ако близките на убиеца бяха подали навреме жалба до прокуратурата. Но поради страх те не са го направили и това е било фатална грешка