София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Пламен Пасков гостува в предаването „Делници“

Европейският съюз няма шанс, заяви д-р Пасков

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Д-р Пламен Пасков гостува в предаването „Делници“ с водещ Николай Колев по повод участието си в конференцията „Ще се разпадне ли ЕС?“, провела се малко по-рано днес в Софийския университет.

Гостът оприличи този проблем с Хамлетовия въпрос. Подобно на „To be or not to be” от Шекспировото произведение, държавите в Европа са изправени пред съвременната криза от неуспешния опит за наднационален съюз в рамките на континента. Според д-р Пасков този съюз няма да просъществува, не защото е „счупен“, а защото е създаден от външно тяло, в противовес с интересите на държавите-членки. Като ключов проблем в разбирането на европейската политика и нейното осъществяване гостът в студиото определи двойния стандарт във възприемането на правата и задълженията на отделните държави и посочи явното дискриминативно отношение спрямо България, Румъния и други страни от Югоизточна Европа. Пасков ги определи като „мръвка в чинията на големите“. По повод това той припомни един не толкова отдавнашен исторически опит на Европа за създаване на съюз между държавите, каквато е Хитлеровата идея, приключила трагично за цялото човечество.

Идеята за Европейски съединени щати няма как да се реализира и по думите на г-н Пасков тя отива „директно в канализацията“. Факт е, че няма държава, която да е подобрила своята демографска и икономическа картина след присъединяването си към съюза. Причината за неправилното функциониране на европейската машина е външното влияние на САЩ, което разклаща из основи съюза и заплашва сигурността на държавите на континента. Една от най-потърпевшите нации в момента е Германия, разположена сърцето на Европа и в същото време „проядена“ от чуждо присъствие, окупирана от американски бази – пример за двойния стандарт и разбиране относно съхраняването на националната идентичност, основна ценност на Европейския съюз.

В предаването бяха засегнати и въпросите относно създалата се нова политическа група ДОСТ с лидер Лютви Местан. Д-р Пасков асоциира създаването на ДОСТ с осъществяването на т.нар. план Б, според който България е отдавна обещана на Турция, а новото политическо образувание цели да изпълни това, което ДПС за 26 години не успя. В този план основен съюзник на Турция е САЩ, вливайки военни и пазарни стероиди и превръщайки южната ни съседка в опасен противник, който д-р Пламен Пасков оприличи на „питбул“.

Гостът на предаването „Делници“ припомни българското име на Лютви Местан - Благо Зидаров, чиято неуспоримо богата българска езикова култура е силно оръжие в антидържавната война, която е поел срещу България.

Политиката на ДОСТ цели демографско „напълване“ на България с турско население, отказало се от българско гражданство през годините. Показното напускане на парламента от страна на съмишлениците на Местан Пламен Пасков определи като вече познати „ориенталски чалъми“.

Всяка атаката срещу ДОСТ е от страх, заяви Лютви Местан на пресконференция в парламента днес. До известна степен това е така, имайки предвид, че нахлуването на 12 хиляди членове би разклатило стабилитета на ГЕРБ. Ахмед Доган и в цялост ДПС не може „да мели брашно“ с днешната администрация в южната ни съседка. Турция в момента е равнозначна на Ислямска държава и фигурата на Доган не се вписва, заяви д-р Пасков, и по тази причина предстои битка между ДОСТ и ДПС, убеден е той.

Друг проблем, който разгледа гостът на „Делници“, е нахлуването на чужди езици в ежедневието на българина. Този процес по думите на д-р Пасков е омърсяване на душата на един народ и е част от антидържавната политика. Когато става дума за съхраняване на националната идентичност, особено показателна в това отношение е Франция, където повече от 20 години се прилага законът "Тубон", който защитава френския език от англоезичната езикова инвазия на работното място, в търговията, рекламата и др.

На въпросите относно кандидатирането му за президент д-р Пламен Пасков отложи да отговори категорично. Той се позова на факта, че подобно решение е сериозен политически и обществен ангажимент, тъй като кандидатът за президент трябва да притежава ресурсите, чрез които да изпълни своите обещания и да има възможност да влезе в юридически релси, за да способства за подобряването на живота на народа, пред който е дал клетва. Д-р Пасков обеща да даде категоричен отговор относно кандидатурата си за президент до два месеца.

По време на предаването участие взеха заинтересовани зрители, които изказаха искрено притеснение относно съдбата на България в нестабилната европейска обстановка и опасността, която дебне от политиката на Турция. От трибуната на предаването „Делници“ с водещ Николай Колев гостът многократно призова за единство и мобилизация от страна на българските граждани, както и социална ангажираност, когато става дума за опазването на българското.

Всяка една нация притежава две основни групи. Между 1-3 % са водещите, лидерите. Останалите 97 % са водените. Именно тези максимум 3 % са отговорните за съхраняването на една нация и те трябва да се самонамерят. Всеки народ, който не се е борил, е загубил, заяви в студиото д-р Пламен Пасков.

Гостуването на д-р Пламен Пасков предизвика широк интерес от страна на зрителите и по тази причина разговорът в студиото ще продължи и в следващото предаване. Той постави актуални въпроси, които вълнуват българските граждани и пробуждат социалната съвест, а това е една малка, но успешна стъпка в разрушаването на „царството на кривите огледала“, както гостът сам нарече настоящата икономическа и политическа обстановка.