София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пламен Пасков: НАТО се опитва да отслаби Русия

„Във Варшава ще се решава кой срещу кого, кога и как!“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Политическият анализатор д-р Пламен Пасков сподели своите очаквания от срещата на НАТО във Варшава в предаването „Делници“ по Евроком. Според него организацията се опитва да отслаби Русия, която обаче успява да се противопостави на напрежението.

В отговор на нарастващата военна активност на НАТО, Русия възнамерява да разположи две радиолокационни станции в Балтика и Черно море.Единият модифициран радар наречен „Подсолнух“ се очаква да бъде пуснат в действие през 2017 г. Той ще може да засича всеки военен кораб, който преминава през Босфора.

Д-р Пасков допълва още, че след появата на Путин военният комплекс на Русия е по-силен от всякога и правителството на САЩ се е „отпуснало“ вследствие на победата в Студената война. Анализаторът коментира и промяната в отношението на Ердоган към Русия. Той заяви, че турският „Ф-16“, свалил руски самолет, е изтребител, управляван от американска централа. Освен това много от войниците, обучавани в Турция, биват вербувани от САЩ по-късно. По думи на г-н Пасков загубите за Турция са вече над 9 млр. долара, туристическият сезон е обречен, а банките „натискат“ производителите, които продават готови продукти, предназначени за Русия, на българи на крайно ниски цени.

Пламен Пасков твърди, че е важно да разграничаваме правителството от хората, които населяват държавата, защото онези в политическите висини определят какво ще се случва и очевидно се опитват да разпалят война. Факт е, че мощта на НАТО се е увеличила от 3 до 5 пъти, но д-р Пасков допълва, че на всяко действие има равно противодействие.