София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Стойчо Кацаров: Пациентът ще стане важен, когато го поставим в ролята на клиент

„Монополът служи за инструмент на политиците да властват, а ние гражданите не сме важни“

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Доктор Стойчо Кацаров беше гост в предаването „Делници“. Той постави акцент върху това, какво е мястото на пациента в здравната ни система. Според него в политическите си програми за предстоящите избори много от политиците са заложили именно на реформата в здравеопазването като основен приоритет, но реално не са посочили как ще премахнат монопола от системата на здравеопазването.
 
„Трябва промяна в закона. Позитивното на една промяна и премахването на монопола е, че се създава възможност на нас, обикновените хора да изберем къде и как да се осигуряваме. Монополът е инструмент на полиците да властват. Той служи на политиците, не на гражданите. Пациентът плаща, но когато стигне ред да се заплати за неговото лечение никой не се интересува дали е доволен от лечението или не е. Когато от пациента зависи плащането на медицинската помощ, тогава бъдете сигурни, че и самата медицина ще бъде променена.“ - заяви още д-р Кацаров.
 
Според него основното, което има нужда от промяна в здравеопазването е това пациента да стане важен, а това ще се случи едва след като го поставим в ролята на клиент.