София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Султанка Петрова: Искаме закриване на Агенцията за закрила на детето

Бившата депутатка от Патриотичния фронт настоява за пълен одит на системата

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившата депутатка от Патриотичня фронт д-р Султанка Петрова е поискала пълен одит на държавната агенция по защита правата на детето. Целта е да се направи мониторинг как са изразходвани отпуснатите средства и защо всъщност животът на децата не е станал по-сигурен, каза тя в предаването "Делници" на телевизия "Евроком". 

През последните 2 години и половина тя е работила активно за правата и проблемите на децата и възрастните хора. Нейната огранизация се е занимавала с отчет на законопроектите, свързани с темата бедност и нейното решение, както и въпроси в сферата на здравеопазването и на земеделието и храните. Внесените от нейната партия предложения са свързани със създаване на агенция, насочена към уязвимите групи в България- децата, възрастните и хората с увреждания.

Искаме закриване на държавната агенция за закрила на детето“ коментира Петрова. Като причина тя изтъкна кандидатите за приемни родители на българчета, които често са от ромски произход. За всяко дете, за което полагат грижи, получават от 500 до 700 лева, но условията на живот са крайно незадоволителни.

Около 5.1 милиона българи са бедни, 1.6 милиона са под границата на бедността. Единствено 2% от българските граждани вземат европейски заплати, а това налага да се вземат незабавни мерки с оглед ограничаване бедността на българските граждани, коментира Петрова.

На кръглата маса са внесени предложения за увеличение на пенсиите“ - сподели председателката на женската организация на ВМРО. Необходимо е преизчисляване на всички пенсии на хората, както и преразглеждане на телковите решения, защото до момента около 1/3 от тях са фалшиви. По този начин хората, които наистина се нуждаят от помощ, са ощетени.

Петрова настоява за реформа отвън, която да спре своеволията в държавата. А именно хора без един ден трудов стаж да получават пенсии, а други, извършвали обществено значима работа, да живеят на прага на бедността с минимална пенсия.