София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Да четем етикета на храните, ако искаме да сме здрави

Ангел Кунчев иска двойните стандарти да се обявят за незаконни

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Да четем етикетите на храните, ако искаме да се храним здравословно и да консумираме качествена храна. За това призова пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. „Трансмазнините могат да има място в храната, но всички е въпрос на доза. Да, те може да имат място в храната и са влезли в много технологии, особено в сладкарската промишленост. Но когато започва да се прекалява и в чисто икономически причини влагаш по-евтината мазнина, за да замести другите растителни мазнини, тогава нещата отиват на зле. Затова е важен етикета, защото ние можем до известна степен да ограничим този прием с продукти, котио са малко по-скъпи, но по-качествени”, обясни той.

По думите му, определен процент от трансмазнините могат да се определят за отровни. В детските храни с наредби обаче е забранено влагането на мазнини – там контролът е по-висок.

Кунчев подчерта, че до момента дойният стандарт на храните е бил нечестна практика, а сега трябва да стане незаконна.

България и други държави-членки на ЕС настояха да бъдат предприети спешни мерки за качеството на храната. Затова ЕК разработи законодателен пакет „Нова сделка с потребителите”, който предвижда по-сериозна защита за крайния потребител, който е по-слабата страна в сделката продавач-купувач.

Ако успеем до края на годината да направим тази нечестна практика с двойния стаднарт на храните, в незаконна, за мен това ще е голямо постижение, каза Ангел Кунчев.