София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Да има или да няма ваксини

Инициативна група иска да отпадне задължителността

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Инициативна група иска да отпадне задължителното ваксиниране на децата и изборът да бъде оставен на родителите. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ една от инициаторките – Искра Котнишка.

Според Станислава Григорова, която също е част от групата, няма връзка между намаляването на случаите на заразни болести и въвеждането на ваксини срещу тях.

Тя посочи, че при последната епидемия от морбили в България 80 % от заболелите са били ваксинирани, но въпреки това са се разболели.

Според Искра Котнишка ваксините в днешно време не са толкова ефикасни и това е повече въпрос на бизнес.

Станислава Григорова от своя страна допълни, че при ваксинирането има доста случаи на нежелани странични ефекти, но медицинското съсловие в България ги крие.

Инициаторите, мнозина от които са родители на деца, които имат увреждания, според тях в резултат на ваксиниране, настояват държавата да обособи фонд, който да помага на пациенти, при които са настъпили усложния.

Според тях в редица държави има такива фондове и те подпомагат лечението в такива случаи, което често е много скъпо.