София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Да живееш между мораториума и ветото

Разказват засегнатите от лимита на НЗОК

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Преди около месец избухна скандал с гласувания бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. В заложените разходи в него, не се предвиждаха такива за иновативни нови лекарства и терапии, наложиха се и лимити на клиничните пътеки в болниците. Оттогава до днес пациентски организации изразиха многократно несъгласието си  с лимитите и заявиха, че този мораториум е мораториум над живота, като в в отминалата събота организираха и протест  в подкрепа на исканията си. Заслушан в думите им или зле посъветван, както се заявиха други, президентът Румен Радев наложи частично вето над бюджета. Вчера здравната комисия в парламента отхвърли ветото, а утре предстои по него да се произнесе и Народното събрание. Срещаме се с Евгени, който живее с трансплантирано сърце вече дванадесета година.
На този етап за Евгени няма реална опасност от лошо леечние, тъй като е решено за трансплатнираните пациенти да не се дават генерици, които са аналози на дадени лекарства с по-ниска стойност. Той обаче не крие опасенията си.
Евгени не работи, пенсионер по болест е. Живее с 400 лева на месец и оцелява с помощта на съпругата си. Парите, които дава за лекарства сега са 100 лева, ако касата спре да доплаща нови медикаменти, от които той може да има нужда, ще трябва дава по 500 лева на месец от джоба си.
Пенка Георгиева от организацията „Заедно с теб“, подкрепяща пациентите със сърдечните заболявания е част от организаторите на протеста. Прави го, защото не иска да има хора като Евгени, които да трябва да се молят.
А Относно обвиненията, че пациентските организации прокарват фармацевтични интереси, Пенка е категорична:
А докато спорът тече и топката е умело отигравана от политиците, на хора като Евгени не им остава друго, освен да живеят на кръстопътя- между мораториума и ветото и да се надяват, че ще бъдат чути.