София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„ДА НАРИСУВАМЕ МЕЧТА“ - ИНИЦИАТИВА НА ПРИОБЩАВАНЕ

ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ РИСУВАХА В ОПИТ ДА БЪДАТ ЗАБЕЛЯЗАНИ

9 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Хора с интелектуални затруднения нарисуваха своите мечти на открито.
Събитието е в рамките на проекта „Ние сме част от общността“, осъществяван от фондация „Светът на Мария“, с финансовата помощ на Столична община, по линия на програма „Европа 2015 г.“
Днешният пленер е една от десетките дейности, които фондацията предвижда, с цел да направи видими за общността хората с интелектуални затруднения и да подобри тяхното интегриране в обществото.
Според кмета на София Йорданка Фандъкова това се оказва сложен и продължителен процес, който не приключва с осъзнаването, че това са хора като нас.

Според Соня Спасова от дневен център „Светове“ обществото ни постепенно се учи да приема хората с увреждания, но и те самите трябва да положат усилия в тази посока.

Необходимите умения и компетенции могат да бъдат придобити и чрез други дейности, но според художничката Гергана Табакова рисуването е най-бързият и лесен начин това да се случи.

В края на пленера мечтите на младежите бяха изложени, така че всеки можеше да види най-съкровените им желания, които се оказаха (на пръв поглед) обичайни за нас.