София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Да останеш жив след смъртта си

Жена на 53 години стана донор на трима души

7 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Във варненската болница „Света Марина” за пореден път се даде възможност за нов живот, този път на трима души. След като семейството на 53-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, се съгласи да дари органите, нов живот живеят трима тежко болни българи.

Нека ви припомним, че само преди месец органите на 7 годишно момче от Варна бяха трансплантирани на петима възрастни пациенти след съгласието на родителите на детето. Тяхното добро мина и зад граница, като след липса на подходящи реципиенти в България, сърцето и белият дроб на детето отпътуваха за Австрия, а черният дроб – в Унгария. У нас бъбреците на момчето бяха трансплантирани на двама българи в „Александровска” болница.

От „Св.Марина” лекарите определиха ситуацията като уникална, тъй като за пръв път един донор дава органи на толкова много хора, не само у нас, а и по света.

Преди близо една година в същата болница четирима пациенти получиха шанс за втори живот, след като родителите на 21-годишно момче от Варна, изпаднало в мозъчна смърт, решиха да дарят органите му. 

След  фаталния инцидент родителите му Светла и Николай Николови призоваха и други семейства да се решат на този благороден жест и за щастие са се слушали в думите им.

Донорството на органи е едно от най-благородните неща, които можем да направим. От болница „Света Марина „ за пореден път ни доказаха, че все още съществуват добри хора, които дори след смъртта на най-близките си се решават да протегнат ръка на други хора.