София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Да се онаследяват ли парите за втора пенсия?

Частните фондове обсъдиха идеята

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Осигурените лица трябва да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд. За това се обяви Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване на среща днес. Основно коментирано бе предложението на Финансовото министерство средствата, които отделяме за втора пенсия, да не се онаследяват. Промените бяха предложени в края на април и веднага доведоха до разгорещени спорове. Бизнесът ги отхвърли, а синдикатите ги определиха като очаквани.

Фондовете са категорични в несъгласието си с предложените промени. Причината – те били измислени набързо, без обществено обсъждане, консултации с бизнеса и оценка на въздействието.

На срещата обаче липсваше конкретика за това как и колко ще бъде пенсията на всеки български гражданин, но за сметка на това обяснено бе как можем да проверим.