София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Да спрем насилието с камери"

18 000 души искат видеонаблюдение в детските градини

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Близо 18 000 души се подписаха за въвеждане на задължително видеонаблюдение в детските градини и яслите. Родителите настояват за изграждане на системи за видеонаблюдение във всяко помещение, включително и в дворовете, като идеята е камерите да излъчват онлайн с индивидуална парола за достъп за семейството на всяко дете. Подписката е национална и стартира под мотото "Да спрем насилието с камери".

Родителите заявиха, че в България има порочна практика да се възпитават децата с насилие и страх. Те се обединиха около мнението, че по този начин се отглеждат агресивни и „хиперактивни“ деца.

В Бургас в момента видеонаблюдение има в 16 от 32-те детски градини. От местната власт съобщиха, че по план камери трябвало да бъдат поставени и в останалите забавачници до края на миналата година, но за това е наобходимо задължително съгласието както на служителите, така и на родителите. Предложението обаче срещнало отпор от част от преподавателския състав.