София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дадоха на съд кмета и зам. - кмета на Радомир

Обвинени за злоупотреба с публични средства

6 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – Пламен Алексиев и Любка Димитрова – заместник-кмет на общината, съобщават от пресцентъра на обвинението.

Алексиев е обвинен за това, че на 10.12.2015 г., в качеството си на длъжностно лице се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир.

Зам.-кметът Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на длъжностно лице – изпълняващ длъжността кмет, е съставила официален документ с невярно съдържание – протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи . В него са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени за ремонти на път Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално изчислени разходи на същия път за сумата от 1064.89 лв.

От извършените действия са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на път гр. Радомир – хижа “Орлите“ и на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи“