София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДАМТН спря от експлоатация газоснабдителна станция в Стамболийски

Извършвала пълнене на бутилки за битови нужди

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция. След получен сигнал от гражданин и внезапна проверка на инспекторите на агенцията е установено, че на нея се извършва пълнене на бутилки за битови нужди, което е забранено от закона. Констатирано е и че станцията се експлоатира без извършен годишен преглед на инсталацията за пропан-бутан.

По време на проверката инспекторите на ДАМТН са установили наличие на два броя  устройства за пълнене на бутилки тип БВГ 27 dm3 и 5 dm3, от колонката за  зареждане на автомобилни газови уредби. Двете пълначки са конфискувани с протокол за изземване, за което ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

ДАМТН напомня на гражданите, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Единствено на определените пунктове за пълнене на бутилки, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние.