София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дан Шуефтан: Ердоган е враг на България

Израелският специалист по Близкия изток предупреждава да внимаваме с Турция

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Ердоган е опасен човек и трябва да го смятате за враг на България. Не казвам да спрете да търгувате с него или пък да го бойкотирате, но всяко предложение, отправено от Турция, дори да изглежда добро и да е примамливо, трябва да обмисляте и преглеждате още веднъж. Ердоган е много опасен мегаломан, който, ако не внимавате, ще радикализира турското население в България.

Това заяви д-р Дан Шуефтан, директор на Националния институт по изследвания на сигурността към Университета на Хайфа в Израел в лекция пред български и чужди дипломати и представители на академичната общност. Израелецът говори по покана на Димпломатическия институт на тема "Близкият изток в преход".

Шуефтан смята още, че приемането в България на голям брой мигранти ще бъде грешка. Това по думите му ще доведе до нарастване на напрежението, спад в прага на толерантността и ще попречи на страната ни да достигне западноевропейския стандарт на живот.

България трябва да запази отношенията си със съседна Турция, но да бъде внимателна, защото съществува риск от радикализация на част от населението, посочи д-р Шуефтан.

Той смята, че допускането на голяма емигрантска вълна в Европа би било историческа безотговорност и ще увеличи риска от насилие.