София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дания не желае „Северен поток 2“

Правителството пое инициатива за промяна на законодателството

7 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

„Няма никакви юридически и икономически причини, отнасящи се до проекта „Северен поток 2“, заяви директорът на отдела по европейски въпроси на Министерството на външните работи на Русия Игор Неверов, в коментар на забраната, която наложи Дания върху строителството на газопровода на своя територия.

Министърът на енерегтиката и климата Ларс Кристиан Лилехолт съобщи, че правителството на Дания е поело инициативата по измяна на законодателството на страната, за да си запази правото да забрани строителството на газопровода „Северен поток 2“, заради опасения свързани с външната политика и безопасността.

Сега страната може да забрани строителството на тръбопровода от екологични съображения и заради териториалните води.

"Еврокомисията подходи към въпроса достатъчно обективно. Няма причини в юридически и икономически план, за да се отнасяме критично към този проект. Това е взаимоизгоден проект и реализацията му ще бъде печаливша, включително и за Дания“, заяви Неверов.

По думите му, руската страна наблюдава развитието на ситуацията. „Но тава, така да се каже е вътрешнодатски въпрос. Надяваме се, че здравата логика ще надделее“, подчерта Неверов.

Проектът „Северен поток 2“ предполага строителството на две линии от газопровода, с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно, от крайбрежието на Русия, през Балтийско море до Германия.

Новият тръбопровод е планирано да бъде построен заедно със „Северен поток“. За планирането, строежа и продължителната експлоатация на газопровода „Северен поток 2“ беше създадена компанията „Nord Stream 2 AG“

За реализирането на проекта е необходимо да бъде дадено разрешение от Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. По-рано датската агенция по енергетика съобщи, че е получила искане да разреши строителството на газопровода и започва разглеждането му.