София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДАНС и НАП проверяват мина „Оброчище“

Концесионерът крил от държавата действителния добив

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Окръжна прокуратура – Добрич започна спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на манганова руда в „Оброчище“. Извършен е анализ на всички образувани до сега досъдебни производства, свързани с дейността на мината. Той сочи, че броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава, съобщиха от прокуратурата.

Поради това окръжният прокурор на ОП Добрич е извършил проверка на действията на Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Добрич. Установено е, че при проверките, извършени от Инспекцията по труда, в мината са били констатирани постоянно извършващи се нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд от работодателя „Евроманган“ ЕАД. От Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Добрич са установили, че на работниците не са извършвани никакви периодични медицински прегледи и не е осигурено обслужването им от някоя регистрирана Служба по трудова медицина. Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Добрич са съставяли актове за установяване на тези административни нарушения, издавани са наказателни постановления, с които са налагани глоби на дружеството, но тези глоби не са заплатени.

Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич е провел и лична среща с миньори от мина „Оброчище“, от които е уведомен, че те добиват много повече руда от това, което се документира, а концесионерът крие от държавата действителния добив.
В хода на проверката прокуратурата е установила, че има разминаване между данните за изнесеното количество руда и описаното в Годишните финансови отчети на дружеството.

Окръжна прокуратура – Добрич е разпоредила проверка и на ДАНС. Указано е чрез Дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС да изяснят дали лица, свързани с концесионера изнасят пари от държавата ни в нарушение на правилата, уреждащи сделките и плащанията между местни и чуждестранни лица и презграничните преводи и плащания, регламентирани във Валутния закон и подзаконовите актове по прилагането му.

При извършената на място на 05.06.2017 г. проверка лично от окръжния прокурор на Добрич е констатирано, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в р. Батовска на няколко километра от устието й, което се намира в южния край на курорта Албена. Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода, се е изпомпвала от галериите на повърхността и от там – по дере в реката, са били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно.
Проверките продължават.