София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Данъкът за жилище скача двойно?

МФ подготвя помени-вече без преференции

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Министерството на финансите подготвя драстична изненада – скок на данъците за недвижимите имоти. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.
 
 Първо данъкът за основното жилище ще се удвои, а собствениците на повече от едно жилище ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом. По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какъв е стандартът му на живот. От финансовото министерство обаче, предлагат  облекчението да остане само за хората с едно жилище. Именно това ще доведе до резкия скок на данъчното задължение за основния апартамент (или къща) – то ще се удвои.
 
Логиката на МФ е, че притежателите на повече от едно жилище са по-богати и нямат нужда от преференции. Освен това имало доста случаи на злоупотреби, когато собственик на апартаменти в различни общини декларира всеки от тях като основно жилище, за да плаща данъци наполовина. 
 
Разбира се измамите от този тип могат много лесно да се избегнат, ако информационните системи на общинските данъчни служби бяха свързани. До изграждането на електронно управление у нас обаче има още дълъг път за извървяване.