София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДАВАМЕ ДАННИ ЗА ПЪТУВАЩИТЕ НА САЩ

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАТИФИЦИРА СПОГОДБА МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Депутатите решиха да предоставят данни за пътуващите до САЩ на американските си колеги. От днес спогодбата влезе в сила.
Информацията, която българското правителство реши да предоставя до американските власти включва данните за пътуване, както и биографичната информация, съдържаща се в паспорта, предаде БНР.
Обмяната на данни ще се осъществи единствено с цел да се предотвратят терористични атаки. Съдът на Европейския съюз обаче вече веднъж е отменял подобно споразумение, с основание, че американските закони не гарантират достатъчна защита на данните на европейците.
Чавдар Георгиев от БСП също изрази притеснение по взетото решение. Той предложи страната ни да предоставя информация на Щатите за чуждите граждани, преминаващи българската границата, но да не позволява личните данни на нашенци да се използват в Америка. Според колегата му от Реформаторския блок Атанас Атанасов обаче, притесненията са неоснователни.