София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дебне ни смъртоносната Легионерска болест

Климатичните промени увеличават риска от зараза

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Изложени сме на риск от опасна и нетипична пневмония за нашите географски ширини. Специалистите от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) предупреждават за разпространение на Легионерската болест.

В горещото време употребата на климатици е неизбежно, но масовата им употреба крие опасност не само за здравето, но и за живота ни.

Специалистите предупреждават, че тези уреди задържат бактерии, плесени, вируси, насекоми и други причинители на заболявания при хората.

Най-опасни са централните климатици в големи помещения, където има много хора. Често това са болници, търговски центрове, банки. Тези климатици не се проверяват толкова често.

Легионерската болест се причинява от проникването на бактерии от род Legionella в човешкия организъм, което води до повишена температура, кашлица, главоболие, диария, увреждане на уретрата и възпаление на белите дробове. В най-лошия случай настъпва смърт.

Заболяването започва 2-10 дни след заразяването.  Заболяването е опасно и смърността е около 20%, то не се повлиява от традиционните антибитици, които се използват при лечение на пневмонии, съобщи за clinica.bg. шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев

Друг риск за развитието на болестта у нас и в Европа се дължи на необичайния за сезона климат с почти ежедневни валежи и резки смени в температурите.

От началото на годината досега има седем българи, заразени с опасната бактерия.

От НЦЗПБ и регионалните здравни инспекции са изпратили писма до всички болници да вземат мерки за сигурност. Те са насочени към повишено внимание и изследване на пациенти с пневмония. Заболяването се предава чрез капчици вода заразени с бактериите.

В тази връзка трябва да сме особено внимателни при използване на душове, които дълго време не са били употребявани, защото легионерската болест е пневмония, която се предава от аерозол при къпане, обясни проф. Кантарджиев.