София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Деца-бежанци шият камуфлажите на терористите

На територията на Турция в момента има 2,7 милиона сирийски бежанци

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В граничната зона на Турция е открита фабрика за дрехи, която произвежда облекло за терористи. За производството се използва робски труд, а фабриката използва тежкото положение на разселените семейства от Сирия, информира вестник London Daily Mail.
Сирийските деца-бежанци са принудени да работят във фирмите, които продават камуфлаж на „Ислямска държава", съобщава изданието.
Според изявлението на вестника "момчетата, които не са в състояние да ходят на училище и отчаяно се нуждаят от пари на турската граница, работят по 12 часа на ден за 10 евро. Сред десетките деца, които работят в компанията, има и две момичета.
35-годишният собственик Абу Лит заяви, че не е загрижен за произхода на своите клиенти и продава дрехи на всички. Според него униформи си купуват не само бунтовниците от ИД, но и тези от противоположните им групи. Лит съобщи, че помага на децата, които работят, тъй като те нямат средства за препитание. Единствената причина тези деца да работят за мен - това са парите. Ако в Сирия нямаше война, тези деца щяха да бъдат в училище точно сега, а това би било много по-добре за тях, каза на собственикът на фирмата.
Вестникът съобщава, че на територията на Турция в момента има 2,7 милиона сирийски бежанци. 80% от децата на тези семейства не ходят на училище.