София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Деца боядисват великденски яйца по стара българска рецепта

Учениците са от най-старото училище в България

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Деца от най-старото училище в България, намиращо се в град Чипровци боядисват великденски яйца по стара българска рецепта, като използват само природни багрила.

Ученичките от 5-и до 7-и клас посещават училищните школи по Килимарство и Природно багрене.

Момичетата боядисват яйца с обелки от лук, коприва, брош и боровинки.

При багренето с коприва отново яйцата се поставят в съд с вода и коприва, поливат се с вода и се оставят да заврат на котлона, така докато се варят едновременно с това се оцветяват. За боядисването с боровинки могат да се използват замразени боровинки, които след изваждене от фризера се разбиват на каша. Към тях се прибавят две чаши топла вода, слагат се котлона и в тях се слагат и яйца. Полученият цвят на края е лилавочерен.

Съхраняването на традициите и възпитаването в дух на родолюбие е това, което децата научават в своето училище.

Училището в град Чипровци е основано през далечната 1642 година. То е на почти 390 години. Първоначално там са се изучавали граматика и теология, а след това и други науки.

През 20-и век в учебното заведение започват да се откриват специални паралелки по килимарство. Последната такава е просъществувала 13 години от 1987-а до 2000-та година.

Към момента няма такава паралелка, но има школи по Килимарство и Природно багрене. И в двете има по 15 ученици, като някои посещават и двете.

Школите се посещават и от момчета, които проявяват интерес към занаята.