София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Деца убиха бездомник във Варна

Прокуратурата иска постоянен арест за 14-годишното момче

6 годиниКрими 6 Боряна Райчева

53-годишният бездомник Красимир Куртев бе намерен вчера мъртъв във варненския кв. „Владиславово“. Мъжът е починал от насилствена смърт, след аутопсията е установено, че смъртта е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма. Починалият е и със счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи.

Привлечени като обвиняеми по тежкото криминално престъпление са 14-годишният Д. Ж. и 13-годишният  му съучастник К. М. С тях е имало още две момчета, едното е снимало побоя над бездомника, а другото е наблюдавало – към тях няма повдигнати обвинения.

Убийството е извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин, съобщават още от прокуратурата. От държавното обвинение искат  постоянен арест за 14-годишно момче, което в момента е задържано за 72 часа. 13-годишният му съучастник е пратен в дом за малолетни престъпници, защото не може да носи наказателна отговорност.

„Убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. То е извършено по хулигански подбуди. Още на 16 януари е възникнал спор между мъжа и децата в пункт за събиране на вторични отпадъци. На другия ден двете момчета са решили да му отмъстят, нанасяйки му побой. На 20-и те са решили, че побоят не е достатъчен и отново го направили”, обясни пред Нова окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Според детския психолог Иван Игов проблем при днешните деца е, че в един момент губят връзка между добро и лошо. „Това до някъде е загуба на реалност“, смята той и посочи, че средата, в която живеят някои деца много често е агресивна и това също се отразява върху тях.