София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Деца умират при преобръщане на лодка до Бангладеш

Десетки загинали в опит да избягат от Мианмар

6 годиниИнциденти 11 Боряна Райчева

Най-малко 12 души са загинали, след като лодка пълна с мюсюлмани рохинги, бягащи от насилието в Мианмар, се е преобърнала близо до Бангладеш, съобщиха официални лица. Няколко души са изчезнали след инцидента в река Наф късно в неделя и спасителна операция е вече в ход.

Десетки рохинги са загинали до сега, опитвайки се да пресекат в съседен Бангладеш в резултат на военните репресии в областта Рахин в Мианмар.

Точният брой на хората на борда на лодката, която се преобърнала в неделя, остава неясен, като служителите на граничната охрана в Бангладеш дават прогнози, вариращи от 40 до 100 човека. Властите заявиха, че телата на 10 деца, една жена и един мъж са били намерени до момента.

Това беше последното от поредица смъртоносни инциденти с лодки, прекарващи рохингските мигранти в Бангладеш. Смята се, че около 60 души са загинали при подобен инцидент в края на септември.
Насилието избухна в Рахин в края на август, когато мюсюлмански въстаници атакували силите за сигурност в северния мианмарски щат, предизвиквайки военен отговор. От тогава повече от половин милион рохинги са избягали в Бангладеш, като повечето от тях са най-вече от мюсюлманското малцинство. Рохингите са смятани за чужденци в Мианмар и им се отказва гражданство, въпреки че живеят в страната от поколения. Те нямат достъп до трудовия пазар, до образователната и медицинската система и засилването на будисткия национализъм подхранва враждебността към тях.

Тези, които са избягали, обвиняват военните в Мианмар, че използват брутална кампания за убийства и палежи на села, за да се опитат да ги изгонят. Военните са масовообвинявани в провеждане на етническо прочистване и геноцид, но те отхвърлят всички тези твърдения, заявявайки, че са насочени само срещу въстаниците от Рохингия.


Други общности в областта Рахин, като например индусите, също са били засегнати от насилие, някои от които се твърди, че са извършени от бунтовниците от Рохингия.