София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДЕЙВИД ХАРИС НА ВИЗИТА У НАС

Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет се срещна с Плевнелиев

9 годиниПолитика 23 Боряна Райчева

Президентът на България Росен Плевнелиев се срещна с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис и водената от него делегация. По-рано през деня Харис се срещна и с министъра на външните работи Даниел Митов.
На срещата са обсъдени стратегическият диалог между САЩ и България, укрепването на евроатлантическата връзка и развитието на българо-израелските отношения. Сред темите на разговор са били и ситуацията в Близкия изток, борбата с международния тероризъм, ситуацията в Украйна и отношенията на Европейския съюз с Русия.
Дейвид Харис заяви, че в негово лице България има истински приятел и че все още има възможности за популяризиране на страната ни в Америка, от които можем да се възползваме. Като пример Харис даде развитието на връзките в сферата на туризма, което ще допринесе за това американците да бъдат повече информирани за страната ни.
Изпълнителният директор даде висока оценка на постигнатото споразумение между Съединените щати и България за сформиране на работни групи и заяви, че това е практически израз на партньорство между двете страни.