София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Делчев: РБ може да издигне и собствена кандидатура за президент

“ДСБ са способни да провалят всеки дебат за държавен глава“

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Реформаторският блок може да издигне и собствена кандидатура за президент, която да бъде успешна. Нашата цел е РБ да бъде единен. Идейни различия с ДСБ нямаме, но ръководството им е способно да провали всеки дебат за президент. Това заяви Димитър Делчев от Движение България на гражданите, съобщиха от пресцентъра на партията.
По негови думи кандидатът за президент трябва да бъде дясна и патриотична личност, която да гарантира върховенството на закона и продължаване на проантантическия курс на страната. Предвид очертаващата се лява коалиция в лицето на АБВ и БСП, съвместно с ДПС, обща кандидатура на мнозинството би била силен отговор, затова ще излъчим екип, който да проведе разговори с колегите от останалите партии в управляващата коалиция, добави още Делчев.
“Изборният кодекс се превърна в дъвка, която от БСП да разтягат, но с това отново показаха, че са несъстоятелна опозиция”, коментира Делчев. Според думите му законопроектът за либерализиране на режима за разкриване на секции вече е подписан и е в деловодството на НС. РБ винаги сме защитавали либералният режим и такъв ще има, а за лишаване от права не може да става и дума, категоричен бе той.
Относно закона за борба с корупцията Делчев заяви, че приемането му е „червена граница“ за ДБГ, която няма как да бъде премината. Управляващото мнозинство трябва да докаже, че има воля за реална борба с корупцията. Ограничаването на корупцията ще осигури повече средства в българската икономика, тъй като не само ще спре изтичането на средства за корупция, от което държавата губи до 19 млрд. евро годишно, но и ще бъдат привлечени и повече инвеститори.
На въпрос по какви сигнали ще работи новото Бюро за борба с корупцията Делчев заяви, че трябва сигналите да имат достатъчно факти, които да могат да бъдат проверени. Не може да изхвърлим сигнал, ако той съдържа достатъчно доказателства, каза той и добави, че нито ОЛАФ, нито Агенция „Митници“ пренебрегват сигнали, съдържащи факти, дори и те да не са подписани.