Гледай
на живо

Делян Добрев подозира спекула на пазара на ток

Според депутата енергията се купува за 70, а се продава за 118 лева

Делян Добрев подозира спекула на пазара на ток Работодателските организации са се срещнали с премиера Борисов и са обсъдили поскъпването на тока на... thumbnail text

Работодателските организации са се срещнали с премиера Борисов и са обсъдили поскъпването на тока на свободния пазар. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той посочи, че търговците на ток в края на миналата година са купили енергията за 70 лева за киловатчас, а са я предложили на фирмите потребителки за 100-118 лева и това е довело до напрежение в бизнеса.

Някой се опита да манипулира пазара, коментира Добрев.

Според депутата на срещата с премиера е било постигнато съгласие за пакет от мерки, които да балансират цената на тока на свободния пазар.

Добрев добави, че тези мерки са били препоръчани от Световната банка още преди две години, но е било необходимо да бъде направен нов закон за енергетиката, а това се е оказало непосилно за парламента. Затова е било решено да бъдат направени промени в закона, които задължават производителите на ток, които имат преференциални цени, да продават на свободния пазар.

Ако те не могат да постигнат гарантираната цена, тя ще бъде субсидирана от Фонда за енергийна сигурност или от НЕК, каза депутатът.

Той коментира, че тези условия ще важат за всички производители, които имат мощности над 5 мегаватчаса, с изключение на т. нар. американски централи, с които се водят преговори също да продават на свободния пазар, без да им бъде гарантирана цена.  

Според Делян Добрев всички промени в закона се отнасят до свободния пазар и няма да засегнат регулираната от КЕВР цена на тока.