София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: ИМЕТО МИ СЕ ПРЕЕКСПОНИРА!

ДЕПУТАТЪТ ОТ ДПС С ИНИЦИАТИВА ДОКЛАДЪТ ЗА КТБ ДА СТАНЕ ПУБЛИЧЕН

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Докладът на фирмата, която проверява паричните потоци на фалиралата КТБ, да бъде публичен. Това поискаха от парламентарната група на ДПС, а предложението – на депутата Делян Пеевски.

Мотивът за инициативата е общественият интерес по темата с банката на Цветан Василев. Народните представители Йордан Цонев и Петър Чобанов, които са се разписали под идеята на Пеевски, заявиха, че по този начин всички факти и обстоятелства по фалита на КТБ,ще бъдат изяснени и публични.

"Целта е да помогнем на колегите си от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които заведоха съдебно дело за публичност на доклада на "Алекс партнърс". Още миналата сряда от ДПС обявили, че обмислят законодателни инициативи за оповестяване на доклада на "Алекс партнърс" по разследване на фактите и обстоятелствата по фалита на КТБ.

"Пет дни по-късно министърът на финансите Владислав Горанов така може би прие нашата инициатива и оповести, че е отправил запитване до компанията дали е възможно да бъде разсекретен докладът, защото в него се съдържа клауза за конфиденциалност", заяви още Йордан Цонев, имайки предвид молбата на Горанов от понеделник.

Пред журналисти Пеевски също призова за разсекретяване на доклада за КТБ. По въпроса за участието си в спирането на строителството на АМ „Хемус“, Пеевски отговори така:

"Нямам общо с тези фирми. С които фирми имам, съм ги пуснал в Публичния регистър. Според мен тези неща къде излизат първо - в "Капитал". После какво се прави - преекспонира се Пеевски". Това на кой е изгодно да се крие, кой си крие нещата зад Пеевски? Може би Прокопиев?"