София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Делото „Хитрино“ се пренесе в двора на следствието в Шумен

Причината-двете страни да се запознаят с веществените доказателства

6 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Поредното заседание по делото за изгорялата влакова композиция в гарата на Хитрино през декември 2016-та се проведе в нестандартна съдебна зала, изградена в двора на следствието в Шумен на ул. „Граф Игнатиев“.
 
Изнесеното съдебно заседание се наложи, за да могат обвинението и защитата да се запознаят с веществените доказателства - части от дерайлиралата влакова цистерна от която е изтекъл газа пропилен, сред които изрязано парче от нея, с пробойната причинена по време на катастрофата, както и печка на твърдо гориво, която е възпламенила газа на 10 декември 2016 г. 
 
Извършеният оглед,  който предшества разпитът в съдебна зала на вещите лица, изготвили експертиза на тези доказателства, се извърши и в присъствието на двамата подсъдими машинисти  Димитър Михнев и Радослав Петков.
Според защитника на подсъдимите Ивайло Йорданов, днешният оглед е ценен с това, че е довел до поставяне на нови въпроси. 
 
Адвокат  Петра Свиленова, чийто клиент е един от потърпевшите от трагедията в Хитрино пък заяви, че  огледът е потвърдил тезата на обвинението за причините на газовия взрив в Хитрино, причинил смъртта на седем души и разрушил половината село.
 
„Става ясно, че се потвърждават тезите, които вещите лица направиха в множество експертизи. Механизмът за настъпване на събитието е именно такъв какъвто е описан, тоест, че източникът на запалване е бил в печката.“, заяви Свиленова 
 
Припомняме, че трагедията в шуменското село  Хитрино се случи на 10-ти декември 2016-та година, когато взрив на вагоните  на местната гара доведе до смъртта на 7 души, а десетки други бяха ранени, разрушенията в селото също бяха огромни. Следствието по случая продължи повече от година , като едва на 15-ти януари 2018-та процеса влезе в съдебна фаза, а двамата подсъдими машинисти  Димитър Михнев и Радослав Петков отказаха да се признаят за виновни, което наложи делото да се гледа по общия ред.