Гледай
на живо

Делото „Хитрино“ влиза в съда

Ще се разглежда преди съдебната ваканция

Директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков съобщи, че се очаква преди съдебната ваканция делото "Хитрино" да влезе в съда. Той коментира, че комплексната експертиза е категорична, че основната причина е превишената скорост. Екипът, който води делото, уточняват окончателните обвинения, които ще бъдат повдигнати на двамата машинисти до 1-2 седмици.

"Засега нямало други обвиняеми. Не се касае за претоварени цистерни. Фирмата е проверена и е установено, че хората не са карани да работят в повече. Фирмата е осигурила възможност за почивка", подчерта Диков. По думите му, отговорността е и на двамата машинисти. Той заяви, че ако първият машинист не забележи светлинните сигнли, вторият е длъжен да реагира. Диков разясни, че тези локомотиви са оборудване с т. нар. устройство за бдителност и би трябвало на всеки 30 секунди бутонът да се натиска. Ако първия път, след 30 секунди, не се задейства този бутон, се получава звуков сигнал. При третото натискане би трябвало автоматично да се спре композицията. В този случай обаче това не се е случило.

Делото е обемно. Около 11 тома са само медицинските експертизи на пострадалите и починалите.

Припомняме ви, че на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан и пропилен седем души загинаха, 29 бяха ранени. Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.