София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДЕЛОТО „ИВАНЧЕВА“: 11 свидетели застават пред съда

Заседанието бе отложено с час

5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

В Специализираният наказателен съд тече делото за подкуп срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Билян Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров.

Началото на съдебното заседание бе отложено с 1 час, тъй като Биляна Петрова поиска да се запознае с материалите по делото. Тя ги е получила на 16 октомври след 17.00 часа и не е имало достатъчно време да се запознае с казаното от свидетелите.

В съдебната зала Петрова се оплака и от това, че не може да се среща тайно с адвокатите си и разговорите им стават достояние на охраната.

Съдията по делото Иво Хинов уважи единствено първото й искане, което бе подкрепено и от бившата кметица на „Младост“. По думите на Иванчева за пореден път те разполагат с малко време, за да се запознаят с обвиненията срещу тях и помоли това да се промени.

На днешното заседание предстои да бъдат разпитани 11 свидетели, сред тях е главният архитект на София Здравко Здравков, бившият пиар на Иванчева Петър Кърджилов, напусналият поста временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост” Владимир Клисуров, бившият зам.-кмет Никола Вапцаров, служители на районната администрация и др.

На първото заседание бизнесмена, от който са били поискани парите, Александър Ваклин, сподели, че посредник за уговаряне на подкупа е бил Петко Дюлгеров, бивш кмет на района. Жена от администрацията на кметството потвърди за забавянето на преписката за строеж.

Припомняме, че Иванчева бе зрелищно арестувана заедно със своята заместничка, Биляна Петрова, в центъра на София през април. В колата й бяха намерени белязани 70 000 евро.