Гледай
на живо

Делото срещу пловдивския кмет влиза в съда

Заедно с него обвиняеми са и двама заместници

Специализираното звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура внесе в окръжния съд в Пловдив обвинителен акт срещу кмета на града Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Тримата са обвинени в престъпление по служба, свързано с изграждането на зоокът.

В обвинението е записано, че в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г. Тотев е нарушил служебните си задължения при възлагането на обществените поръчки по проекта. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено-стойностната сметка за проекта.

Освен това не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на зоокъта с изпълнителя "Запрянови 03" ООД.