София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Демонстрация в защита на Истанбулската конвенция

Часове преди официалното откриване на Европредседателството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Над 200 неправителствени организации, занимаващи се с насилието срещу жени и това, основано на пола, излязоха пред Народното събрание, за да изразят подкрепата си за ратифицирането на Истанбулската конвенция. 
Такова мнение против изразиха от почти всички парламентарно и извън парламентарно представени партии, с изключение на управляващите от ГЕРБ. Срещаме се Александър Сиди от групата на патриотите, който споделя мотивите, с които съпартийците му се обявяват против.
На това твърдение, адвокатката на Фондация „Асоциация Анимус“, занимаваща се със защита правата на жените, преживели насилие отговори, че в българския език просто има две думи за пол- „секс“ и „джендър“, откъдето идва объркването.
Освен в битка с тези стереотипи обаче Истанбулската конвенция е призвана да доведе и до криминализирането на домашното насилие-физическо, психическо и сексуално, включително и актовете на преследване. С днешна дата, според българското законодателство леката и някои от средните телесни повреди се преследват само, ако жертвата подаде иск за това. От ВМРО обаче виждат нещата по друг начин.
А докато спорът за и против  Истанбулската конвенция продължава, на жертвите не им остава друго, освен да се осланят на родното законодателство, според което да изяждаш всеки ден по 3-4 шамара за закуска не е достатъчно сериозно основание Прокуратурата да преследва насилника ти и, затова трябва ти сама  да събереш достатъчно сили, за да се изправиш срещу него, в най-добрия случай с „n” на брой ограничителни заповеди, които да се молиш полицията да изпълни, преди да бъдеш разстреляна в близкото кафене.