София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Демонтират „Бронзовата къща“ в София

Какво ще има на мястото на арт инсталацията?

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Започна демонтажът на „Бронзовата къща“ в София.
 
Тя ни беше дадена като подарък от посолството на Австрия по случай председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз, което приключи през юли 2018 г.Инсталацията така и не успя да се хареса на жителите и гостите на столицата.
 
По план къщата трябваше да бъде премахната в началото на 2019 г., но заради лошите климатични условия, премахването й започна няколко седмици по-късно. На мястото на мавзолея на Георги Димитров ще се издигне друго съоръжение за съвременно изкуство. Столична община организира конкурс в рамките на новата програма „Навън“ и с бюджет 100 хил. лв. годишно. Очаква се новият проект да бъде реализиран до края на настоящата година.

Общината отпусна за тази година 100 хил. лв. за подпомагането на две временни инсталации, които могат да стоят на площадката над мавзолея от 3 до 9 месеца.
 
Освен новото място за излагане на творби, подземията под мавзолея ще се превърнат в музей на съвременното изкуство. Тунелите са собственост на общината от 2016 г. За тяхното укрепване и проучване, общината е заделила 100 хил. лв. Все още не е ясно как ще изглежда бъдещата подземна галерия.