София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ден на траур в Полша

В памет на кмета на Гданск Павел Адамович

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес ще бъде погребан кметът на Гданск Павел Адамович. Траурната церемония, организирана от общината, ще се състои в църквата "Успение на Пресвета Богородица".

На ключови места в града са разположение екрани, на които ще се излъчва погребението. Очаква се да присъстват президентът и премиерът на Полша - Анджей Дуда и Матеуш Моравецки, както и председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск.

След смъртта на кмета, хиляди излязоха по улиците на Гданск, Познан и Варшава, за да запалят свещ в негова памет и да протестират срещу насилието. От вторник досега полската полиция арестува най-малко 10 души заради призиви в социалните медии за убийства и актове на агресия. Сред задържаните е и 48-годишен мъж, заподозрян, че е отправял заплахи по телефона срещу председателя на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск.

Адамович беше намушкан с нож по време на благотворителен концерт миналата неделя. Въпреки усилията на лекарите, почина на следващия ден. Адамович бе критик на управляващата партия "Право и справедливост" и антиимиграционната ѝ политика. Нападателят на кмета е задържан за убийство с мотив отмъщение. Днес в Полша е обявен ден на национален траур.