София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ден за почит на жертвите на комунизма

На този ден Народният съд осъжда министри, регенти, депутати и военни

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Датата 1 февруари е обявена за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. През 2019-та се навършват 74 години от първите присъди на Народния съд. 
 
1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на първи състав на Народния съд.
 
Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. 
 
Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, а хиляди други са убити. 
 
Припомняме, че Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев и Петър Стоянов.
 
В София  по традиция поклонението е пред Паметника на жертвите на комунизма в градината на НДК, където по повода се отслужи и панихида.
По-рано от БЗНС изпратиха и отворено писмо до президента Румен Радев с призив да почете жертвите на комунизма като присъства на поклонението и по този начин покаже, че националното помирение в България е възможно.