София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Депутати от Бундестага получават заплахи заради признатия арменски геноцид

Миналата седмица с абсолютно мнозинство Бундестагът прие резолюция, в която масовите убийства на арменци в Османската империя са признати за геноцид

8 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Депутатите в германския Бундестаг с турски произход получават заплахи, тъй като гласуваха за приемането на резолюцията за арменския геноцид в Османската империя, информира немският седмичник Zeit.

В германския парламент има 11 депутати, чиито предци са емигрирали в Германия от Турция. Според изданието те получават заплахи по електронната поща и други средства за комуникация. Депутатът от "зелените" Йозджан Мутлу, информира за "безпрецедентна заплаха", с която се сблъскват колегите му от турски произход.

Според Zeit тази вълна от омраза е предизвикана от изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, направени след приемането на резолюцията, както и поста в Twitter, публикуван от кмета на Анкара. Той е публикувал колаж със снимки на 11 депутати от Бундестага с думата "предатели". "Това съобщение е споделено хиляди пъти, много потребители са коментирали с призиви за убийства", пише седмичникът.

Миналата седмица с абсолютно мнозинство Бундестагът прие резолюция, в която масовите убийства на арменци в Османската империя са признати за геноцид. Сред присъстващите на срещата депутати само един член на парламента се изказа против, а един се въздържа. Гласуването не взеха участие канцлерът Ангела Меркел, министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлерът Зигмар Габриел. Тяхното отсъствие е обяснено с работния график, който е приет дни преди да бъде насрочено заседанието.