София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите дебатираха, Борисов се видя с руския посланик

Очаква се гласуването да бъде в четвъртък

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Дебатите в Народното събрание по вота на недоверие, внесен от БСП, започнаха в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов и в началото опозицията се фокусира главно върху това.

"Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук", заяви от парламентарната трибуна лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

"Няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу нея - в заплаха за националната сигурност", добави тя.

Един час след началото на дебатите от БСП поискаха почивка до идването на премиера, но той така и не се появи.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че Борисов не може да дойде, тъй като има международни срещи.

От правителствената пресслужба обявиха, че премиерът е имал работна среща с руския посланик Анатолий Макаров и е провел телефонен разговор със сръбската си колежка Ана Бърнабич.

От името на кабинета на обвиненията отговориха правосъдната министърка Цецка Цачева и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

И двамата бяха категорични, че начинът, по който БСП интерпретира темата за корупцията, е безплоден и няма да доведе до резултати, а Каракачанов призова за повече конкретика.

По време на дебатите от парламентарната група на „Воля“ обявиха, че ще гласуват против вота, а ДПС декларира, че го подкрепи.

По правилника на Народното събрание гласуването трябва да бъде най-малко 24 часа след приключването на дебатите и е по-вероятно то да бъде в четвъртък.