София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите гласуват окончателните промени в ГПК

Продължава приемането на поправки в гражданското законодателство

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народното събрание продължава с окончателното гласуване на промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които касаят дейността на частните съдебни изпълнители.

Днес народните представители ще решават какъв да е таванът на обезпечаване на просрочените дългове.

На извънредното си заседание вчера парламентът  разшири основанията за касационно обжалване по граждански дела, значително намали таксите в принудителното изпълнение, въведоха се нови изисквания за призоваване. Ответниците по делата ще се търсят до три пъти на посочения от тях адрес с интервал поне от една седмица между всяко от посещенията. Ако не бъдат открити, ще се залепя съобщение на пощенската им кутия.

За пореден път депутатите отхвърлиха предложения за премахване на възможността за банките да могат да искат незабавно издаване на заповед за изпълнение на база на документи или извлечение от счетоводни книги , без да може възражението срещу заповедта да спира изпълнението.

Правната комисия в парламента, обаче, не подкрепи предложението за законови промени на националния омбудсман Мая Манолова. Една от идеите ѝ бе да отпаднат т.нар. "вечни длъжници", като се въведе 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физически лица. До този текст обаче Народното събрание не стигна.