Гледай
на живо

Депутатите гласуват рокадите в кабинета

За персоналните промени е необходимо обикновено мнозинство

Днес депутатите ще гласуват оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Персоналните промени в кабинета ще бъдат втора точка в дневния ред на парламента. Проектът за рокади в правителството бе внесен в Народното събрание от премиера Борисов вчера.

Тримата министри поеха политическа отговорност с оставките си след трагедията край Своге, където загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.

На тяхно място министър-председателят предлага на НС да избере Младен Маринов – за министър на вътрешните работи, Петя Аврамова – начело на регионалното министерство и Александър Манолев, който ще поеме транспорта.

В понеделник от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват за рокадите в кабинета, а партията на Валени Симеонов пък заяви, че ще гласува „за“ новите кандидати, но „против“ оставките на тримата министри. Без депутатите от НФСБ управляващите ще имат 114 гласа, а за персоналните промени в правителството е необходимо обикновено мнозинство.

Междувременно от МВР съобщиха, че церемонията по встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи ще се състои в сградата на МВР непосредствено след гласуването в Народното събрание.