София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

135 гласуваха "за" сегашния текст от Изборния кодекс

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Народното събрание отхвърли ветото на президента със 135 гласа „за" сегашния текст на Изборния кодекс, отнасящ се до секциите в чужбина. 27 от депутатите в пленарна зала гласуваха "против", а трима се въздържаха.
С мнозинство „за” се обявиха от парламентарните групи на ГЕРБ, Атака, ПФ и БДЦ. Реформаторите гласуваха смесено, а БСП и АБВ изобщо не участваха във вота.
Президентското вето беше поставило на карта оставането на правителството, след като от Патриотичния фронт заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си към кабинета, ако предлаганите от тях промени в Изборния кодекс, бъдат премахнати.
Обявилите се в опозиция ДСБ и АБВ съобщиха, че ще подкрепят наложеното вето.
След разговорите вчера от управляващото мнозинство се обединиха под обща позиция по въпроса и днес гласуваха единодушно – ветото да не бъде прието.
А от опозицията взеха решението да сезират Конституционния съд заради отхвърленото вето.
А от ГЕРБ, РБ и ПФ вече са готови с поправки по текстовете в Изборния кодекс, засягащи „ябълката на раздора“ - гласуването в чужбина.
"Ще намерим подход за да регламентираме начините за откриване на секции. За държави извън страната ще има до 35 секции, а заявленията - 60. Така ще отпадне ограничението", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов
Цветанов беше категоричен, че днешният вот на трите парламентарни групи е показал нова политическа култура и стабилност на правителството. Така сагата с Изборния кодекс изглежда финализирана. Тепърва предстои да се разбере какъв ще бъде окончателният вариант на текста с гласуването зад граница и какъв ще е отговорът на българите в чужбина.