София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите приеха промени в НК

Затвор за психическо насилие и системно преследване

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Единодушно, със 137 гласа „за“, народните представители приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс, свързани със защитата на жертвите на домашно насилие. Вносители на поправките са председателят на парламента Цвета Караянчева и депутати от ГЕРБ.

С приетите промени се инкриминира психическото насилие и се предвижда системното му упражняване  да се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, се предлага наказание затвор до 5 години. Въвежда се инкриминиране на всички форми на системно преследване. Така ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната.

Предвиждат се и промени в Наказателно-процесуалния кодекс, и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които въвеждат незабавно информиране на пострадалия в случаите, когато задържаният насилник избяга или бъде пуснат на свобода.

Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.