София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дерипаска предложил сътрудничество на САЩ

Конгресът на САЩ отказал предложението

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В американските медии се появи информация, че руският милиардер Олег Дерипаска е предложил сътрудничество на Конгреса на САЩ в разследването за "намесата на Руската федерация" в президентските избори в САЩ през ноември миналата година. Според съобщенията бизнесменът е готов да даде показания при гаранция за пълен имунитет.
Властите са отказали предложението на Дерипаска заради опасенията, че това ще създаде трудности за следователите от ФБР, разследващи "общуването на президента на САЩ Доналд Тръмп с Русия", пише The New York Times, позовавайки се на източници в Конгреса на САЩ. Не са приложени конкретни доказателства за тези твърдения.
По-рано агенция „Асошиейтед прес“ разпространи информация, че ръководителят на кампанията на Тръмп Пол Манафорт е работил тайно за Дерипаска в продължение на 10 години и е получил милиони долари възнаграждение. Целта е била насърчаване на руските интереси в постсъветското пространство.
Милиардерът нарече публикацията клевета и заведе дело срещу агенция